Fight for Justice – David & Me

29 χρόνια στη φυλακή – για ένα έγκλημα που δε διέπραξε ποτέ. Tρεις δεκαετίες εγκλεισμού. Ένας αθώος άνθρωπος που δεν μπόρεσε να αποχαιρετίσει τον πατέρα του, που δε βίωσε την άφιξη του 21ου αιώνα, την άφιξη του internet, δεν έμαθε για τους πολέμους των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, κάποιος που δύσκολα θα μπορούσε να κατανοήσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σήμερα, 29 χρόνια μετά.
David_&_Me_2
Aυτή τη φορά δεν πρόκειται για την περίφημη ιστορία του Nelson Mandela, για τη συνεχιζόμενη περιπέτεια του Mumia Abu-Jamal ή εκείνη του “Τυφώνα” Rubin Carter, του πυγμάχου που χρειάστηκε να γίνει τραγούδι από τον Bob Dylan, και να στηριχτεί από πολλούς ακόμα, ώστε να μπορέσει τελικά να δει το φως της ελευθερίας.
Αυτή τη φορά μιλάμε για τον David McCallum, μια από τις πολλές περιπτώσεις όπως φαίνεται, λανθασμένης καταδίκης δεκαετιών, με κύριο “πειστήριο” το χρώμα του δέρματος του και την κατάθεση ενός βασανιστή. Καταθέσεις που δεν συναντιούνται πουθενά, αποδεικτικά στοιχεία που αφήνονται στην άκρη, και ένα αστυνομικό σώμα γεμάτο με αντίστοιχες υποθέσεις, με ανακριτές που τους αρέσει να χτυπούν και να θάβουν την αλήθεια. Αυτή ήταν η Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’80, μια δεκαετία που γέμισε κελιά με, συχνά αθώους, Αφρο-Αμερικανούς και τα σπίτια τους με αναπάντητα ερωτήματα. Ερωτήματα που καλούνται να απαντηθούν μετά από δεκαετίες, ως ζήτημα τιμής, σαν μια ακούραστη προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης ή τουλάχιστον μιας κάποιας αποκατάστασης της αξιοπρέπειας.
O νεαρός κινηματογραφιστής Ray Klonsky, μαζί με το συνεργάτη του Marc Lamy, έβαλαν στόχο πριν κάποια χρόνια την καταγραφή των προσπάθειών επανεξέτασης της υπόθεσης και πιθανής αθώωσης του David. 10 χρόνια μετά θα ξανασυναντηθούν και θα δημιουργήσουν το “David & Me”, κινούμενοι μαζί προς την κατεύθυνση που κανείς άλλος δεν κινήθηκε μέχρι τότε. Στη δύσκολη στιγμή που η υπεράσπιση θα προτείνει πως η διπλωματία μπορεί να βοηθήσει την υπόθεση, βλέπουμε τον David να δηλώνει ευθέως: “Το έχω σκεφτεί καλά, δε θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου να στέκεται μπροστά σε οποιονδήποτε, δεχόμενος την ενοχή μου για αυτό το έγκλημα. Κι αν αυτό σημαίνει το θάνατό μου στη φυλακή, αυτό θα κάνω. Καλύτερα να πεθάνω στη φυλακή. Κι αυτή είναι η αλήθεια. ”
team
Ο Rubin Carter, ο “Τυφώνας”, θα βρεθεί στο πλευρό τους και θα οδηγήσει την προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις. Ακόμη κι όταν δε θα μπορέσει πια να είναι φυσικά παρόν, η τελευταία επιθυμία του θα συνοδεύει την προσπάθεια των υπολοίπων. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Tο να ζούμε σε ένα κόσμο που η αλήθεια έχει σημασία, και η δικαιοσύνη οσοδήποτε αργά, γίνεται πραγματικότητα, θα ήταν ένας παράδεισος αρκετός για όλους μας.”
David-&-Me
Με αυτή την ευχή για οδηγό, εξελίσσεται η μοναδική ιστορία του David και του Ray. Πέρα από τις προσπάθειες ανατροπής της εσφαλμένης δικαστικής απόφασης, βλέπουμε τη ζωντανή φιλία δύο ανθρώπων, που θα καλύψει όση απόσταση χρειάζεται, για να φτάσει εκεί που πρέπει και να αλλάξει τη ζωή και των δύο.
David McCallum is a convicted murderer from the mean streets of Brooklyn who has spent 29-years in prison. Ray Klonsky is a middle class, Jewish-Italian kid from Toronto. When fate crossed their paths however, a friendship was born that changed both of their lives forever. Ray found the older brother he never had growing up and, in turn, became a window through which David could experience the outside world. Inspired by David’s unwillingness to let the system destroy him, Ray joins a dedicated team searching for new evidence that will exonerate him.
crew
Despite a mountain of evidence that should exonerate David, or at least grant him a new trial, Ray and the pro-bono team are stymied by a justice system that is not designed to free the wrongly convicted. When news of a DNA match that fingers a new suspect surfaces, the team thinks justice will finally be served. But they quickly learn their fight has only just begun.The unlikely bond between David and Ray turns this gut-wrenching wrongful conviction story into a transformative film about going the distance for what you believe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s